افراد در معرض خطر پوکی استخوان را بشناسیم

پوکی استخوان یک بیماری تدریجی است که بدون نشانههای واضح میتواند به شکستگیهای جدی منجر شود. عواملی همچون سن، جنسیت، رژیم غذایی نامناسب، و عدم تحرک بدنی میتوانند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهند.
چه کسانی در معرض خطر پوکی استخوان هستند؟
- خانمهاي 65 سال به بالا
- خانمهاي يائسه با سن كمتر در صورت:
– سابقۀ شكستگي با یک اتفاق جزئی.
– شروع يا مصرف طولاني مدت داروهای حاوی کورتون.
– استئوپني (کاهش تراکم استخوان) در راديوگرافي.
– عوامل خطر باليني پوکی استخوان (وزن پايين، مصرف سيگار، سابقۀ فاميلي شكستگي مهره يا لگن، يائسگي زود هنگام، يا پوکی استخوان ثانويه).
پوکی استخوان چقدر شایع است؟
شيوع پوکی استخوان در كشورهاي مختلف، متفاوت است. اين مسئله به عوامل متعددي نظير عوامل ژنتيكي، ميزان فعاليت فيزيكي، وضعيت تغذيه، ميزان مصرف كلسيم و ويتامين “د”، مصرف دخانيات، شرايط محيطي متنوع نظیر میزان تابش نور آفتاب، آلودگی هوا و… مرتبط است. در ايران نيز درصد بالايي از جمعيت سالمند كشور مبتلا به پوكي استخوان هستند. مطالعات مختلف در مناطق مختلف کشور شيوع متفاوتي از پوكي استخوان را گزارش كردهاند كه ميتواند ناشي از تفاوت در موضع مورد بررسي، تفاوت در نوع دستگاه مورد استفاده براي اندازهگيري تراكم استخوان، سن افراد مورد مطالعه، وجود بيماريهاي زمينهاي يا تغييرات واقعي در اثر تفاوتهاي اقليمي باشند. اما نتایج ادغام شدۀ مطالعات کشوری نشان دهندۀ شیوع 38 درصدی در زنان و 25 درصدی در مردان بالای 50 سال بوده است.
پوکی استخوان یک بیماری است که میتواند تأثیرات منفی زیادی بر زندگی فردی و اجتماعی افراد داشته باشد. اما با اعمال تغییرات ساده در تغذیه و سبک زندگی، میتوان از بروز این بیماری جلوگیری کرد و کیفیت زندگی را بهبود بخشید. با همکاری گروه آموزشی و پژوهشی بسماوا، از پیشگیری تا درمان، برای سلامت استخوانهایمان تلاش کنیم و به یک زندگی سالمتر دست یابیم.
منابع برای مطالعه بیشتر:
درباره دکتر مهناز سنجری
دانش آموخته دکترای تخصصی آموزش پرستاری و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران
نوشته های بیشتر از دکتر مهناز سنجری
دیدگاهتان را بنویسید