شکرگزاری و سلامت

انجام تمرینات شکرگزاری منجر به رضایت از زندگی، سلامتی و شادی میشود. قدردانی و شکرگزاری به طور قابل توجهی میتواند با ایجاد تاثیرات مثبت، بهزیستی افراد را ارتقا دهد (منبع). نتایج تحقیقات با هدف بررسی همبستگی بین قدردانی و رضایت از زندگی نشان داد قدردانی با بهزیستی ذهنی ارتباط مستقیم و معنادار دارد. این باعث میشود که قدردانی به افراد اجازه دهد از هر رویداد شادی در زندگی خود لذت ببرند (منبع).
در یک مطالعهای، شرکتکنندگانی که احساس قدردانی کردند، کاهش سطح کورتیزول، هورمون استرس را نشان دادند. آنها عملکرد قلبی قویتری داشتند و در برابر شکستهای عاطفی و تجربیات منفی انعطافپذیرتر بودند. در طول سالها، مطالعات و تحقیقات نشان داده اند که تمرین قدردانی به ما امکان میدهد استرس را بهتر مدیریت کنیم (منبع).
تمرین شکرگزاری اثرات تخریب عصبی را کاهش میدهد و منجر به کاهش التهاب و کاهش فشار خون می شود. محققان نشان دادهاند زمانی که ما قدردانی میکنیم، بدن ما هورمون اکسی توسین را آزاد میکند که رگهای خونی را منبسط میکند، فشار خون را کاهش میدهد و از قلب شما محافظت میکند. اکسی توسین روابط ما را عمیقتر میکند و به ما کمک میکند بیشتر با دیگران ارتباط برقرار کنیم (منبع).
بخشش خود و قدردانی به عنوان احساسات مثبت و فضایل اخلاقی مبتنی بر همدلی اجتماعی توصیف شده است که با تقویت ایجاد و حفظ روابط مثبت طولانی مدت با خود، دیگران، معنویت، بهزیستی و سلامتی را افزایش می دهد. این اثر ممکن است از طریق سطوح مختلف و مکانیسم های روانی رخ دهد (منبع).
نتایج یک مطالعه متاآنالیز نشان داد که بیمارانی که تحت مداخلات قدردانی قرار گرفتند، دریافت احساسات بیشتری از قدردانی، سلامت روانی بهتر و علائم کمتری از اضطراب و افسردگی را تجربه کردند. علاوه بر این، آنها مزایای دیگری مانند خلق و خوی مثبت تر و احساسات را تجربه کردند (منبع). افزایش قدردانی، ترویج لذت از زندگی و حمایت اجتماعی از افراد مسن ممکن است رضایت آنها را از زندگی افزایش دهد که این امر به نوبه خود ممکن است به سالمندی موفق آنها کمک کند (منبع).
تمرینات شکرگزاری نه تنها بهبود وضعیت روانی و عاطفی افراد را به همراه دارد، بلکه تأثیرات مثبتی در بهبود سلامت جسمانی، کاهش استرس و تقویت روابط اجتماعی نیز دارد. در این راستا، گروه پژوهشی آموزشی بسماوا در کنار شماست تا با گسترش آگاهی و ترویج فرهنگ قدردانی، شما را در دستیابی به زندگی سالمتر و شادتر یاری کند.
بازنگری و ویرایش مطالب: پردیس زارع پور
درباره دکتر مهناز سنجری
دانش آموخته دکترای تخصصی آموزش پرستاری و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران
نوشته های بیشتر از دکتر مهناز سنجری
دیدگاهتان را بنویسید