اعتیاد به مواد مخدر

اختلال مصرف مواد، به عنوان یک اختلال مغزی پزشکی شناخته شده است و به استفاده از مواد مانند ماری جوانا، هروئین، کوکائین یا مت آمفتامین، الکل، نیکوتین یا داروهای تجویزی اشاره دارد. تولید، توزیع، فروش یا استفاده غیرپزشکی از این مواد در خارج از کانالهای مجاز قانونی، ممنوع است.
استفاده از داروهای روانگردان بدون نظارت پزشکی با خطرات قابل توجهی برای سلامتی همراه است و می تواند منجر به ایجاد اختلالات مصرف مواد شود. اختلالات مصرف مواد مخدر، به ویژه زمانی که درمان نشود، خطر مرگ و میر را برای افراد افزایش می دهد. مصرف مواد مخدر می تواند منجر به رنج قابل توجهی شده و به اختلال در عملکرد فردی، خانوادگی، اجتماعی، آموزشی، شغلی یا سایر زمینه های مهم منجرشود.
اختلالات مصرف مواد مخدر با هزینههای قابل توجهی برای جامعه به دلیل از دست دادن بهره وری، مرگ و میر زودرس، افزایش هزینههای مراقبتهای بهداشتی و هزینههای مربوط به عدالت کیفری، رفاه اجتماعی و سایر پیامدهای اجتماعی همراه است.
گزارشات جهانی نشان میدهد در سال 2021 حدود 296 میلیون نفر در رده سنی 15 تا 64 سال از داروهای روانگردان استفاده کرده بودند و تخمین زده می شود که حدود 39.5 میلیون نفر تحت تأثیر اختلالات مصرف مواد (الگوی مضر مصرف مواد یا وابستگی به مواد) قرار داشته باشند.
یافتههای بالینی اغلب به ماده، دفعات استفاده و مدت زمان پس از آخرین استفاده بستگی دارد و ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- کاهش وزن
- خستگی مداوم
- چشمهای قرمز
- مشکلدار بودن آزمایش
- ناهنجاریهای غیرمنتظره در ضربان قلب یا فشار خون
- افسردگی، اضطراب یا مشکلات خواب
در نتیجه، اختلال مصرف مواد نه تنها تهدیدی جدی برای سلامت جسمی و روانی فرد است، بلکه پیامدهای اجتماعی و اقتصادی گستردهای را نیز به همراه دارد. آگاهیبخشی، پیشگیری، و دسترسی به درمانهای مناسب از جمله گامهای کلیدی برای کاهش اثرات مخرب این اختلال هستند. گروه پژوهشی آموزشی بسماوا در تلاش است تا با ارائه اطلاعات علمی و حمایتهای آموزشی، به جامعه در کاهش شیوع و اثرات اختلال مصرف مواد کمک کند.
منابع برای مطالعه بیشتر:
درباره پردیس زارعپور
دانشجوی کارشناسی ارشد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران/ دستیار پژوهشی مرکز تحقیقات استئوپروز و مرکز تحقیقات غیرواگیر
نوشته های بیشتر از پردیس زارعپور
دیدگاهتان را بنویسید