سبک زندگی سالم برای پیشگیری از پوکی استخوان

پوکی استخوان یک بیماری خاموش است که به تدریج استخوانها را ضعیف و شکننده میکند و ممکن است در مراحل اولیه علائم قابل توجهی نداشته باشد. این بیماری به ویژه در افراد مسن و زنان یائسه شایعتر است، اما میتواند هر کسی را تحت تأثیر قرار دهد. پیشگیری و درمان به موقع با رعایت تغذیه مناسب و انجام تمرینات ورزشی میتواند به حفظ سلامت استخوانها کمک کند و از بروز شکستگیها جلوگیری کند.
یکی از مهمترین قدمها در پیشگیری از بیماریها، شناسایی عوامل خطر ایجاد کننده آنهاست. عوامل خطر پوکی استخوان شامل موارد قابل تغییر و عوامل غیر قابل تغییر مانند سن میباشند. عوامل خطر قابل تغییر در سبک زندگی شما، موجب پیشگیری از این بیماری میگردند. با توجه به موارد زیر خطر پوکی استخوان و نیز شکستگی ناشی از آن را در خود کاهش دهید:
1- داشتن رژیم غذایی سالم حاوی موارد زیر:
- کلسیم
- ویتامین دی
- پروتئین
- منیزیم
- روی
- کاروتنوئیدها
- ویتامین ب 12
- سبزیها
- نوشیدنی ها
2- دریافت نور خورشید
تماس با نور خورشید منبع اصلی تامین ویتامین دی مورد نیاز بدن است.
3-مصرف مکملها در صورت نیاز
- ویتامین دی
- کلسیم
4-ورزش و فعالیت بدنی
ورزشهای مقاومتی و ورزشهای دارای حرکات تحمل وزن باعث بهبود چابکی و قدرت عضلانی، افزایش تعادل و کاهش خطر زمین خوردن میشوند. علاوه بر آن فعالیت بدنی میتواند تراکم استخوان را به صورت متوسط افزایش دهد.
5-پرهیز از مصرف سیگار
سیگار کشیدن خطر شکستگی لگن را دو برابر میکند. در افراد سیگاری خطر هر نوع شکستگی ۲۵ درصد و خطر شکستگی لگن ۶۰ درصد افزایش مییابد.
6- پرهیز از مصرف الکل
مصرف الکل از طریق تاثیر منفی بر تشکیل استخوان، تاثیر بر هورمونهای تنظیم کننده کلسیم، کاهش کلسیم و افزایش استعداد زمین خوردن، فرد را مستعد ابتلا به شکستگی میکند.
7-داشتن توده بدنی مناسب
وزن بسیار پایین خطر شکستگی ناشی از پوکی استخوان را افزایش میدهد. جهت بررسی وضعیت تناسب بدنی، شاخصی به نام شاخص توده بدنی(BMI) تعریف شده که با استفاده از قد و وزن محاسبه میشود (وزن بر حسب کیلوگرم تقسیم بر توان دوم قد بر حسب متر). شاخص توده بدنی کمتر از ۱۹ کیلوگرم بر متر مربع عامل خطری برای پوکی استخوان محسوب میشود.
پوکی استخوان یک بیماری جدی است که بر توانایی بدن در حفظ سلامت استخوانها تأثیر میگذارد. با توجه به شیوع بالای این بیماری در گروههای مختلف سنی و جنسی، انجام اقدامات پیشگیرانه و پیگیریهای پزشکی ضروری است. تغذیه صحیح، ورزش و بررسیهای منظم میتوانند از بروز مشکلات جدی جلوگیری کنند. همراه با گروه آموزشی و پژوهشی بسماوا، با افزایش آگاهی و تغییرات ساده در سبک زندگی، از سلامت استخوانهایمان مراقبت کنیم.
منبع برای مطالعه بیشتر:
حقایقی در ارتباط با پوکی استخوان
بازنگری و ویرایش مطالب: پردیس زارع پور
درباره دکتر مهناز سنجری
دانش آموخته دکترای تخصصی آموزش پرستاری و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران
نوشته های بیشتر از دکتر مهناز سنجری
دیدگاهتان را بنویسید