چند راهکار موثر برای ارتقای سلامت جسمی-تغذیه

یک تغذیه یا رژیم غذایی سالم از سوءتغذیه و بیماریهای غیرواگیر مانند دیابت، بیماریهای قلبی، سکته و سرطان جلوگیری میکند. عادات غذایی سالم از کودکی آغاز میشود؛ تغذیه با شیر مادر، به رشد و توسعه شناختی کمک میکند و خطر چاقی و بیماریهای غیرواگیر را کاهش میدهد (منبع).
سوءتغذیه به اشکال مختلف وجود دارد که شامل سوءتغذیه (لاغری، کوتاهقدی، کمبود وزن)، ناکافی بودن دریافت ویتامینها یا مواد معدنی، اضافه وزن، چاقی و نهایتا ابتلا به بیماریهای غیرواگیر مرتبط با رژیم غذایی است. مقدار کالری مورد نیاز افراد میتواند بسته به عواملی مانند قد، وزن، جنس، سن و سطح فعالیت فرد متفاوت باشد به این مفهوم که برخی افراد نسبت به دیگران به کالری بیشتری یا کمتری نیاز دارند (منبع).
حدودا 1.9 میلیارد بزرگسال دارای اضافه وزن یا چاق هستند، در حالی که 462 میلیون نفر دچار کمبود وزن هستند. تقریباً از هر ده نفر یک نفر در جهان به اندازه کافی غذا نمیخورد. در ایران در سال 2017، 5 درصد از کودکان زیر 5 سال، به سوءتغذیه مبتلا بودند (منبع و منبع).
در ادامه، به بررسی چند راهکار موثر برای ارتقای سلامت جسمی-تغذیه خواهیم پرداخت.
راهکارهایی که موجب اصلاح رژیم غذایی میشود (منبع/منبع/ منبع/ منبع):
1- از مصرف غذاهای فوق فرآوریشده مانند نوشابهها و چیپس تا سوپهای بسته بندی شده و بستنی که اغلب حاوی مواد نگهدارنده، رنگهای مصنوعی و قندها و چربی های اصلاح شده برای افزایش طعم و ماندگاری هستند، خودداری کنید. هر چه غذاهای فرافرآوری شده بیشتر مصرف شود، خطر مرگ و میر بهویژه از علل تخریب عصبی بیشتر میشود. همچنین زیرگروه های خاصی در غذاهای فوق فرآوری شده، مانند گوشت های فرآوری شده و نوشیدنی های شیرین، خطرات بیشتری نسبت به سایرین دارند.
2- برای حفظ وزن سالم، مصرف انرژی (کالری) باید متعادل باشد و کل چربی مصرفی نباید بیش از ۳۰٪ از کل انرژی دریافتی باشد.
3- مصرف قندهای آزاد باید کمتر از ۱۰٪ از کل انرژی دریافتی باشد و کاهش بیشتر به کمتر از ۵٪ فواید بیشتری دارد.
4- مصرف نمک نیز باید به کمتر از ۵ گرم در روز محدود شود تا خطر فشار خون بالا، بیماریهای قلبی و سکته کاهش یابد.
در نهایت، تغذیه سالم پایهایترین گام برای حفظ سلامت جسمی و روانی است و نه تنها به طول عمر بیشتر کمک میکند، بلکه کیفیت زندگی را نیز بهبود میبخشد. با همراهی گروه آموزشی و پژوهشی بسماوا، سبک زندگی سالمتری را با تغذیهای آگاهانه تجربه کنیم.
درباره پردیس زارعپور
دانشجوی کارشناسی ارشد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران/ دستیار پژوهشی مرکز تحقیقات استئوپروز و مرکز تحقیقات غیرواگیر
نوشته های بیشتر از پردیس زارعپور
دیدگاهتان را بنویسید