چند راهکار موثر برای ارتقای سلامت جسمی-خواب

خواب کافی و با کیفیت، یکی از اصلیترین نیازهای بدن انسان است و تاثیرات گستردهای بر سلامت جسمی، روانی و عملکرد روزانه دارد؛ به طوری که کمبود آن میتواند با بروز و یا تشدید بسیاری از بیماریها از جمله بیماری قلبی عروقی، دیابت، اختلال در تفکر و حافظه و مشکلات روانی مانند افسردگی و اضطراب همراه باشد (منبع).
میزان دقیق خواب مورد نیاز میتواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد و بسته به شرایط زندگی ممکن است تغییر کند (منبع). کودکان در سن مدرسه حداقل 9 ساعت در شب و نوجوانان بین 8 تا 10 ساعت خواب دارند. همچنین میزان خواب موردنیاز برای بیشتر بزرگسالان، حداقل هفت ساعت یا بیشتر در هر شب است (منبع).
خواب مناسب، فقط به تعداد ساعت خوابیدن بستگی ندارد، بلکه به کیفیت خواب نیز بستگی دارد. علائم کیفیت خواب ضعیف شامل مشکل در به خواب رفتن، بیدار شدن مکرر در طول شب و احساس خواب آلودگی یا خستگی حتی پس از خواب کافی است. تعدادی از اختلالات خواب رایج عبارتند از: بیخوابی، سندرم پاهای بی قرار، نارکولپسی و آپنه خواب (منبع).
بیخوابی، یک اختلال رایج خواب است که ممکن است فرد در به خواب رفتن، خواب ماندن یا خواب با کیفیت خوب مشکل داشته باشد (منبع). سندرم پاهای بیقرار یک اختلال عصبی است که باعث ایجاد احساسات ناخوشایند یا ناراحتکننده در پاها و عدم تمایل برای حرکت دادن آنها میشود. این علائم اغلب در هنگام استراحت در شب شدیدتر است (منبع). نارکولپسی یک اختلال مزمن (طولانی مدت) است که باعث ایجاد دورههایی از خوابآلودگی شدید در طول روز، از جمله دورههای کوتاه ناگهانی خواب عمیق میشود (منبع). آپنه خواب، حالتی است که در آن تنفس فرد چندین بار در حین خواب متوقف شده و دوباره شروع میشود که میتواند منجر به خروپف یا نفس نفس زدن در طی خواب گردد (منبع).
در ادامه، به بررسی چند راهکار موثر برای ارتقای سلامت جسمی-خواب خواهیم پرداخت.
چند راهکار کاربردی که برای بهبود سلامت خواب ارائه شده است (منبع):
• هر روز در یک ساعت مشخص به رختخواب بروید و از خواب بیدار شوید.
• اتاق خواب خود را ساکت، آرام و در دمای خنک نگه دارید.
• حداقل 30 دقیقه قبل از خواب وسایل الکترونیکی را خاموش کنید.
• از وعده های غذایی زیاد و الکل قبل از خواب پرهیز کنید.
• از مصرف غذاهای حاوی کافئین در بعد از ظهر یا عصر اجتناب کنید.
• ورزش منظم و حفظ یک رژیم غذایی سالم را در اولویت قرار دهید.
در نهایت، خواب خوب یکی از بهترین راهها برای تقویت سلامت و افزایش انرژی روزانه است. با همراهی گروه آموزشی و پژوهشی بسماوا، راهکارهایی برای خواب بهتر و آرامتر بیاموزید.
درباره پردیس زارعپور
دانشجوی کارشناسی ارشد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران/ دستیار پژوهشی مرکز تحقیقات استئوپروز و مرکز تحقیقات غیرواگیر
نوشته های بیشتر از پردیس زارعپور
دیدگاهتان را بنویسید